Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

4. festival čokolade

RADOVLJICA, 17.–19. april 2015

Prvi festival čokolade je v Radovljici potekal leta 2012 kot enodnevni dogodek, ki je že naslednje leto postal dvodnevni, četrta izvedba, ki je pred vrati, pa prinaša poleg dodatnega festivalskega dne tudi številne druge novosti.

4. FESTIVAL ČOKOLADE

Glavni letošnji novosti sta pričetek festivala v petek popoldan z otvoritveno prireditvijo in širitev festivala v nekdanji graščinski park ter njegovo okolico. Obe novosti smo uvedli zaradi izjemo velikega obiska na festivalu. Z njima želimo razbremeniti osrednje prizorišče na Linhartovem trgu ter porazdeliti obiskovalce na daljše časovno obdobje. Prav tako je naša želja, da se obiskovalci festivala v Radovljici zadržijo dlje. Na novih prizoriščih smo poskrbeli za atraktivna doživetja za vse generacije, ki bodo kot protiutež čokoladi sprostila telo in razmigala otroke. Dodaten ukrep za zagotavljanje varnosti in izogibanje veliki gneči v graščini, bo uvedba nadziranja števila sočasnih obiskovalcev v prvem nadstropju graščine.  Novost letošnjega leta je tudi večeren program, ki bo v petek in soboto med 18.00 in 21.30 potekal v šotoru Kuhna, v petek pa se bo nadaljeval tudi v enem od domačih lokalov.

Rdeča nit celotne ponudbe na festivalu še naprej ostaja čokolada in izdelki iz nje, edina izjema je prireditveni šotor Kuhna ob parku, kjer bodo za ponudbo nečokoladne hrane in pijače skrbeli Okusi Radol'ce. Letos se bo na festivalu predstavljalo 40 razstavljalcev, ki bodo svojo čokoladno ponudbo ponujali v Radovljiški graščini, na Linhartovem trgu ter v parku. Med njimi je kar 13 novih ponudnikov, od tega nekaj tudi iz tujine. Veseli smo, da se bo festivala udeležila vodilna avstrijska čokoladnica Zotter ter tudi predstavniki iz Italije.

Tudi program festivala temelji na čokoladi. Razstavljalci prikazujejo način izdelave svojih izdelkov, v prireditvenem šotoru Kuhna pa se bodo v soboto in nedeljo vrstili čokoladni kulinarični šovi. Letos bo poseben šotor Živ-žav namenjen najmlajšim, v njem pa bodo potekale ustvarjalne delavnice, ki jih pripravljajo sodelujoče čokoladnice, ter čarovniške in cirkuške predstave. Tudi letos festival ne bo minil brez nagradnih iger, Gorenjkine čokolade velikanke ter poslikave teles boga in boginje čokolade.

Pridi z vlakom ali s kolesom: V sodelovanju s Slovenskimi železnicami obiskovalce vabimo na festival z vlakom, saj je železniška postaja Radovljica od prizorišča oddaljena le 100 metrov. Ob vhodu na prizorišče pa bomo pripraili tudi mesto za parkiranje koles, k uporabi koles pa spodbujamo predvsem lokalno prebivalstvo.

 

OSNOVNI PODATKI O FESTIVALU:

 • Festival bo potekal tri dni od 17. do 19. aprila in sicer: v petek, 17. aprila od 15.00 do 19.00, v soboto in nedeljo pa od 9.00 do 19.00. Prireditveni šotor »Kuhna« bo v petek in soboto obratoval do 21.30, v večernem času pa bo poskrbljeno za glasbeni program. V nedeljo bo za zaključek festivala v tem šotoru improvizirana predstava ob 19.00.
 • Degustacije  bodo tudi letos potekale preko degustacijskih kuponov. Njihova cena in način nakupa ostaja enaka kot v preteklih letih, torej 4 kuponi za 2,00 €, nakup pa bo možen na več točkah na festivalu. Za degustacijo bo na voljo blizu 150 različnih izdelkov iz čokolade.
 • Nakup čokolad in čokoladnih izdelkov bo mogoč z gotovino pri večini razstavljalcev.

 

NEKAJ IZ PROGRAMA:

Otvoritveni dogodek: petek, 17. april ob 16.00

Šotor Kuhna (petek in sobota do 22.00, nedelja do 20.00)

 • Kulinarični šovi: Trije šefi  (čokolada z lešniki) , Skuhna, Polnokrvni užitki »kri in čokolada«, Hotel Lambergh… NOVO – krofki za kužke s čokoladnim prelivom -  kulinarični šov pasje pekarne Papy iz Radovljice
 • Stand up Borisa Kobala
 • 101ka Band in Veseli Begunjčani
 • Impro gledališče
 • Okusi Radol'ce

 

Čokoladna avenija (do 19.00):

 • Sprostitev in počitek v parku
 • Mini Planica s Francijem Petkom in skok do čokolade
 • Čokoladni potep; orientacijska pustolovščina za družine po mestnem jedru

 

Šotor Čokoladni trg in Čokoladna graščina (do 19.00):

 • Nagradne igre pod čokolado
 • Poslikava telesa boga in boginje čokolade
 • Gorenjkina čokolada velikanka
 • Foto-avtomat
 • Čokoladno »šloganje« Kako sladko bo vaše življenje?

 

Šotor Živ-žav (do 19.00):

 • Delavnice za otroke
 • Čarovniške in cirkuške predstave
 • Nagradni čokoladni kviz s Kuro Berto
 • Poslikava obraza
 • Čokoladna šahovska partija

 

Arkade na trgu pred cerkvijo:

 • razstava čokoladnih slik Gorazda Potočnika

 

Academia (petek zvečer)

 • Čokoladni after party

 

NOVOSTI V PONUDBI:

- Turizem Radovljica predstavlja novo okus čokoladnih pralinov Čokobelica. Po lanskoletni orehovi potici tokrat okus po pehtranu.

- V festival se vključuje vse več lokalnih obratov. Do zdaj so sodelovali predvsem gostinci na Linhartovem trgu, Srednja gostinska šola, Hotel Lambergh, Vila Podvin, pekarna Resman, čokoladnica Molinet ter z nečokoladno ponudbo Okusi Radol'ce, letos pa v oblikovanje festivala in k pripravi čokoladnih sladic pristopajo tudi Kavarna Kino, Academia, s čokoladnimi koktajli Linhartov hram ter švicarskimi  čokoladnami prodajalna Cocoa.

- Švicarske čokolade leške trgovinice Cocoa.

- Čokoladnice iz tujine: Zotter, Ichoco.

- Litzin vrt – slaščičarna, specializirana za presne, brezglutenske izdelke ter izdelke za alergike (brez jajc, mleka, sladkorja).

- Sava hoteli Bled – čokoladna kremna rezina.

- Skuhna - projekt zavoda Global iz Ljubljane bo predstavila tradicionalne čokoladne izdelke iz Kenije, Bangladeša, Tunizije in drugih delov Sveta.

- Vroča čokolada, frozen jogurt s čokolado.

- Vafli napolitanke Manner.

- Kavarna kino: predstavlja čokoladno pivo.

- Novosti v čokoladni ponudbi so še čokoladni hamburger, čokoladni hot dog, čokoladni ražnjiči,…

 

 

OZADJE FESTIVALA:

- Radovljica je največji kraj turistične destinacije Radol'ca, ki je svoj slogan pristno sladka dobila tudi zaradi bogate tradicije čokolade, ki jo v Lescah izdelujejo že od leta 1922. Prav to je tudi razlog, da smo na Turizma Radovljica pričeli z organizacijo Festivala čokolade v neposredni bližini. Namen festivala je graditi prepoznavnost turistične destinacije Radol'ca kot destinacije sladkih doživetij in v Radol'co privabiti obiskovalce iz Slovenije in tujine, hkrati pa promovirati slovenske čokoladnice

Organizator prireditve:

 

 

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!