Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Domače šunke

Lansko leto smo pred veliko nočjo preverjali, katere sestavine vse najdemo v trgovinskih poticah. Letos na hitro poglejmo šunke, ki ravno tako ne smejo manjkati na velikonočni mizi.

Presenečenje!

Če mislite, da je šunka pač šunka, se krepko motite. V svinjsko stegno (šunko) nekateri proizvajalci uspejo stlačiti toliko dodatkov, da se lahko upravičeno vprašamo: Le kako jim to uspe!

Najbolj čista varianta (Kodila) vsebuje: svinjsko stegno, na-nitrit (konzervans) in začimbe. Malce me je sicer zmotilo, ker začimbe niso poimensko naštete, ampak naj jim bo.Najbolj čista varianta (Kodila) vsebuje: svinjsko stegno, na-nitrit (konzervans) in začimbe. Malce me je sicer zmotilo, ker začimbe niso poimensko naštete, ampak naj jim bo.

 

Zdaj pa k šunki (Mesnine Žerak), ki vsebuje, ne boste verjeli, 16 sestavin: svinjsko pleče, voda, jedilna sol, di-trifosfati (stabilizator), predelane euchema alge (kaj?), modificiran škrob, mononatrijev glutaminat (ojačevalec arone), natrijev askorbat (antioksidant), sestavljene začimbe, dekstroza, natrijev karbonat (regulator kislosti), ksantan (gostilo), arome, začimbni ekstrakti, aroma dima, natrijev nitrit ( konzervans)

 

 

Je pa treba prvo še toplotno obdelati, druge pa ne.

To sta sicer dva ekstrema, šunke ostalih proizvajalcev so glede sestavin nekje vmes. Natrijev nitrit vsebujejo vse.

Ker mi radovednost ni dala miru, sem seveda poguglala Mesnine Žerak in presenečena ugotovila, da so vsebinsko in kapitalsko povezane z Zdravstvom Rogaška.

Adijo pamet!

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!