Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Iskanje popolne ledene kave

Sicer sem čisto povprečna ljubiteljica kave, ena do dve na dan mi popolnoma zadostujeta in prisegam na kratek espreso. Ampak, ko pritisne vročina, se mi pa pred očmi rišejo veliki kozarci polni slastne ledene kave. Je možno, da sem letos končno odkrila najboljšo? Je iskanja konec?

 

Da bo jasno, ne govorim o ledeni kavi, ki jo največkrat pri nas strežejo v lokalih. Nimam v mislih kozarca z ohlajeno (največkrat hudo sladko, ali pa celo iz praška ali tetrapaka) kavo, sladoledom (še slajšim) in goro stepene smetane (tudi preveč sladke). Ne, v mislih imam, kozarec napolnjen z ledom, polne slastne, ravno prav sladke in aromatične kave z malce mleka. Take, ki jo lahko spiješ kozarec ali dva, ki potrpežljivo čaka na delovni mizi in jo takole po malem srkaš čez dan.

 

Sliši se preprosto, ampak hudič se, kot vedno, skriva v podrobnostih. Če vročo kavo naliješ preko ledenih kock, jo led razredči, postane preveč vodena, zgubi okus, pa tudi niti približno ni dovolj hladna. Hlajenje sveže kuhane kave v hladilniku poleg tega, da zahteva načrtovanje vnaprej, tudi spremeni okus kave. In to ne na boljše. Pa še, vsaj meni, se vse prevečkrat zgodi, da na njo kar nekako pozabim in jo potem čez kakšen dan ali dva enostavno zlijem stran, ker takrat pa res ni več za nikamor. Obstaja še možnost, da kavo nalijete v model za ledene kocke in zamrznete. Potem pa namesto kock ledu uporabite kocke ledene kave … Kar sprejemljiva možnost, če seveda načrtujete vnaprej.

 

Ponuja se rešitev: skuhaš si močnejšo kavo, jo zliješ čez ledene kocke in tako razredčiš. Problem je, da se s podaljševanjem časa, ki ga kava preživi v vroči vodi, iz nje začnejo izločati snovi, ki ne izboljšajo njenega okusa, ravno nasprotno. Izločati se namreč začnejo različne kisline in olja (v kemijske podrobnosti se ne bomo spuščali). Glede na to, da govorimo o velikih kozarcih, torej o večjih količinah ledene kave, šibkejša različica mogoče niti ni tako napačna, 3 dcl espresa enostavno ne moreš spiti. Ampak šibkejša kava, pomeni tudi manj okusa in arome, kar pa (če pozabimo na kofein) ni ravno zaželeno.

 

Do letos sem prisegala na dve različici. Prva je narejena s pomočjo instant kave v blenderju. Dovolj dobra, ampak, komu se pa ljubi v tej vročini non stop pomivati blender in če ga nimate ravno stalno na pultu še pospravljati v omaro in iz nje. No, vseeno, tu je recept. V močnejši blender (ki bo zdrobil led) denite nekaj ledenih kock, dodajte hladno mleko ter instant kavo in sladkor po okusu (ali pa kakšen sirup, npr. lešnik, vanilja, cimet, karamela, čokolada, lahko tudi kavni ali čokoladni liker …). Potem vso zadevo zmeljete in rezultat je tak prijeten mlečno-kavni frape oz. penasta ledena kava (neverjetno, ampak zadeva se močno speni). Ki je sicer (kljub instant kavi) čisto sprejemljivega okusa, edino dokaj hitro jo je treba spiti, ker s časom se pena porazgubi in zdrobljeni led stopi.

 

Druga različica je tako imenovana vietnamska kava oz. ledena kava po vietnamsko. Zdaj v nakup posebne naprave za pripravo kave (phin) se ne bomo spuščali, ker enostavno za to ni potrebe (in itak se ga pri nas ne dobi). Zadovoljili se bomo z navadno sveže kuhano črno kavo. V kozarec damo žlico ali dve (odvisno od stopnje sladkosnednosti) sladkega kondenziranega mleka, dodamo ledene (kavne) kocke, prelijemo s kavo in zmešamo. Božansko, samo ne skoparite s kondenziranim mlekom in pazite na količino popite kave. Ker te skorajda zasvoji. Kar se mene tiče, sem sposobna tole počasi srkat čez cel dan. Kozarec za kozarcem.

 

Letos pa sem (s pomočjo interneta seveda) odkrila hladno 'kuhano' kavo oz. cold brewed coffe. (Kakšna ideja, kako bi tole lepo prevedli v slovenščino?) Tako pripravljena kava je izredno aromatična, precej manj grenka in niti približno ni kisla, kar se rado zgodi, če uporabimo kakšno cenejšo različico. Tako ostane polnega okusa, tudi, ko jo razredčimo z ledom in celo z vodo. Vsebnost kofeina je verjetno manjša (okoli tega se krešejo mnenja). A ker pripravljamo iz nje ledeno kavo, bomo to šteli kot plus, saj jo lahko spijemo več. Sicer potrebujemo nekaj več časa, a lahko jo pripravimo večjo količino, ki jo hranimo v hladilniku od pet do sedem dni. Potrebujemo posodo (ali kozarec), ki jo lahko tesno zapremo, kavo, vodo in filter. Razmerja med kavo in vodo so zelo različna, sama uporabljam 1:3, kar pomeni en del kave in trije deli vode (govorimo o prostornini). Lahko uporabite tudi 1:4 ali pa 1:2, odvisno od okusa (in velikosti posode). Skratka mleto kavo stresite v posodo, zalijte z vodo, premešajte in pustite stati približno 12 ur na sobni temperaturi. Vmes večkrat premešajte (ni pa nujno). Sama zadevo postavim na kuhinjski pult in potem, ko grem mimo, malce pretresem in obrnem. Po 12 urah (+/- par ur) mešanico precedimo. Lahko uporabite filter za kavo, gosto bombažno krpo (npr. tetra plenico) ali pa kar papirnato kuhinjsko brisačo. Skratka nekaj, kar bo prestreglo tudi najbolj drobne delce kave. Tako, to je vse, dobili smo neke vrste kavni koncentrat, ki ga lahko redčite z vodo (ali pa mlekom) ali pa uživate takega kot je. Lahko si kavo tudi pogrejete.

 

Moj recept za naj ledeno kavo tega poletja je:

50 ml hladno pripravljene kave, 50 ml vode, 1-2 žlici sladkega kondenziranega mleka naliješ v kozarec poln ledenih kock in zmešaš. To je vse.

 

Ko smo že pri kondenziranem mleku. Ne iščite ga po trgovinah (čeprav ga imajo), brez težav ga pripravite sami, je precej ceneje. Postopek je hudo enostaven, le malce dolgotrajen. V posodi z debelejšim dnom zavrite 500 ml mleka in približno 100 g sladkorja (lahko ga daste tudi 200 g, če ste sladkosnedi). Potem znižajte temperaturo tako, da mleko ne bo kipelo, ampak komaj vrelo, res rahlo. Kuhajte odkrito kakšno uro ali dve oz. toliko časa, da izpari približno polovica tekočine. Vmes večkrat premešajte (približno vsakih 15 minut), da preprečite nastajanje kožice na mleku. Kar sicer dvomim, da vam bo uspelo, ampak nič hudega, mleko na koncu precedite, shranite v kozarec, zaprite in hranite v hladilniku. Vsaj teden dni bi moralo zdržati. Če želite postopek pospešiti, lahko sicer mleko kuhate tudi na višji temperaturi, a v tem primeru morate stati zraven in mešati, da ne prekipi in se prismodi. Med kuhanjem se bo mleko zgostilo in če uporabite rjavi sladkor (ali pa kuhate na previsoki temperaturi) tudi rahlo obarvalo rjavo.

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!