Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Vaniljev ekstrakt

Vsi, ki ste naročeni na naše novice, že veste, da se bo ta teden vrtel okoli daril. Nekaj nagradnih iger s super idejami in nekaj super idej za darila v zadnjem hipu iz domače shrambe.

Daleč najbolj enostaven za pripravo je prav gotovo domač vaniljev ekstrakt. Bolj enostavno resnično ne gre.

Ker se pri nas vanilja večinoma uporablja pri peki in pripravi sladkih jedi, uporaba vaniljevega ekstrakta ni tako razširjena, več se uporablja vaniljev sladkor. A večina ameriških, avstralskih pa tudi angleških receptov je z vaniljevim ekstraktom. Vaniljev ekstrakt lahko dodamo tudi v različne mesne jedi.

Kako natančni ste, ko kupujete vaniljev sladkor? Poberete prvega s police, ali preverite, da res vsebuje vaniljo. Ker večina jih žal vsebuje sintetično pridobljeni vanilin, ki je po kemijski formuli sicer enak kot naraven vanilin iz vanilje, a je pridobljen po domače rečeno iz nafte, strokovno gre pa za izdelek petrokemične industrije.

V podrobnosti se danes ne bomo spuščali, raje se posvetimo izdelavi vaniljevega ekstrakta.

Potrebujete stekleničko, vaniljeve stroke in žgano pijačo z vsaj 35 % alkohola. Vodka, rum, viski, šnops … izbira je vaša. A zavedajte se, da čeprav bo aroma vanilje prevladala, bo žgana pijača vseeno zadržala nekaj svojega značilnega okusa in z njim tako obogatila pripravljeno jed. Žgana pijača naj bo neke srednje kakovosti, sama uporabljam ali rdečo vodko smirnoff ali beli rum bacardi.

Količino vaniljevih strokov lahko prilagodite, za 250 ml stekleničko priporočam 4 stroke (čeprav sta tudi 2 dovolj). Stroke po dolgem prerežite, jim izpraskajte sredico in vse skupaj (strok in izpraskano sredico) spravite v stekleničko. Zalijte z vodko ali rumom  in zaprite. To je vse.

Pa vsaj 8 tednov je treba počakati, preden zadevo začnemo uporabljat. Toliko časa je namreč potrebno, da alkohol iz vanilje potegne vse njene dišeče arome. Če uporabljate prozorno tekočino, lahko tudi spremljate spremembo barve. Po tem času lahko ekstrakt precedite, še bolje pa je, da stroke kar pustite v alkoholu. Pazite samo, da so vedno v celoti potopljeni v tekočino, zato jih boste morali vmes narezati.

Stekleničko lahko še opremite z lično etiketo in dodate kakšen recept ali dva. Predvsem pa ne pozabite obdarjencu povedati, kdaj naj začne izdelek uporabljati.

Stroški take 250 ml stekleničke so okoli 11 € (3,5 steklenička, 4 vanilja, 4 vodka). Lahko pa seveda uporabite tudi cenejše ali dražje sestavine. Ker gre za darilo v zadnjem hipu, smo sestavine nakupili kar v najbližji trgovini. Če bi darila načrtovali vnaprej, bi vaniljeve stroke naročili prek Ebaya (25 strokov s poštnino vred stane okoli 7 €) in zagotovo bi našli tudi cenejše stekleničke (te so iz 1001 dar).

Ampak to je pač cena, ki jo plačamo, če na božična darila začnemo misliti šele tik pred zdajci.

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!