Priprava
Hrustki
Pečico segrejte na 180 stopinj. Česen olupite in iztisnite skozi stiskalnico. Kruh narežite na 1 cm velike kocke. V skledi zmešajte česen, olje, sol in kruhove kocke. Mešajte, dokler kocke niso enakomerno prekrite. Nato jih razporedite po pekaču in pecite do zlato rumene barve (približno 10 minut).
Preliv
Jajce mora imeti sobno temperaturo. Položite ga v manjšo posodo, zalijte z vrelo vodo in pustite stati 1 minuto. Nato ga poberite iz vode in pustite, da se ohladi.
Če uporabljate sardelne filete, jih zmečkajte, da dobite eno dobro žličko paste. Zmešajte omako worcester, limonin sok, česen, sol, poper, sardelno pasto oziroma zmečkane filete, gorčico in kapre. K mešanici ubijte jajce in stepajte z metlico dokler ne dobite enakomerne zmesi. Nato počasi v tankem curku med stalnim stepanjem prilivajte olje. Ne dodajte olje prehitro, ker preliv ne bo gladek.
Naribajte parmezan.
Solati odstranite zunanje liste, notranje pa narežite na grižljaj velike koščke. Denite jo v skledo (po možnosti leseno) in rahlo zmešajte s polovico preliva. Nato dodajte preostal preliv, hrustke in parmezan ter še enkrat rahlo zmešajte. Razdelite po ohlajenih krožnikih in ponudite.