- 500 g fižola
- 500 g krompirja
- 500 g kislega zelja (ali kisle repe)
- 150 g slanine (ali pancete ali 2 žlici olja)
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 lovorov list
- 1/2 žlice ostre moke
- sol
- poper

Zelje ali repa? Izbira je vaša!
![]() | Sestavine za: 8-10 oseb
Čas priprave: 15 minut Čas od začetka do konca: 60 minut |
Vsako posebej skuhajte fižol (predhodno namočen), na kose narezan krompir in zelje oz. repo.
Slanino oz. panceto drobno sesekljajte. Sesekljate tudi čebulo in česen. V ponvi razpustite slanino in na njej zarumenite sesekljano čebulo (čebulo lahko prepražite tudi na segretem olju) , potresite z moko, rahlo prepražite in malce zalijte z vodo. V večjem loncu zmešajte fižol, zelje oz. repo in krompir (skupaj z vodo v kateri so se kuhali), dodajte prežganje, strt česen, lovorov list, sol in poper ter vse temeljito premešajte in prekuhajte.
Kislo zelje oz. repo morate kuhati ločeno od krompirja in fižola. V nasprotnem primeru se zaradi kisline ne bosta skuhala do mehkega.
Namesto z moko lahko joto zgostite tudi s pretlačenim fižolom.
Fižol v pločevinki skrajša čas priprave jedi.
Povezave:
[1] http://facebook.com/sharer.php?u=http://kuharija.si/content/jota&t=Jota
[2] http://twitter.com/intent/tweet?text=Jota&url=http://kuharija.si/content/jota
[3] https://plus.google.com/share?url=http://kuharija.si/content/jota
[4] http://kuharija.si/sites/default/files/jota.jpg