- 1 kg govejega bočnika
- 6 strokov česna
- 2 žlici črnega popra (v zrnju)
- 750 ml rdečega vina (chianti)
- sol

Star toskanski recept
![]() | Sestavine za: 4 osebe
Čas priprave: 15 minut Čas od začetka do konca: 4 ure |
Meso narežite na večje kocke in jih denite v posodo.
Česen olupite. 5 celih strokov denite k mesu, potresite s poprom, solite in zalijte z vinom, da bo meso pokrito.
Vse skupaj počasi zavrite in pri komaj opaznem vretju pokrito kuhajte približno 4 ure. Po potrebi prilijte vino ali vrelo vodo. Nato posodo odkrijte in kuhajte še toliko časa, da večina omake povre oz. se zgosti.
Po okusu še dodatno solite in ponudite z rezinami popečenega kruha, ki ste jih natrli s preostalim strokom česna.
Peposo je stara toskanska jed, ki naj bi jo pripravljali izdelovalci glinenih izdelkov. Meso, zalito z vinom so postavili v najhladnejši del peči, kjer se je počasi kuhalo ves dan.
Ne skoparite s poprom, lahko ga dodate tudi več. Če želite bolj pekočo jed, ga del zdrobite v možnarju.
Cela zrna popra v jedi so za veliko ljudi moteča. Poper lahko napolnite v vrečke za čaj in ga po kuhanju odstranite.
Glede na to, da je to toskanska jed, je najbolj primerno vino chianti.
Povezave:
[1] http://facebook.com/sharer.php?u=http://kuharija.si/content/peposo&t=Peposo
[2] http://twitter.com/intent/tweet?text=Peposo&url=http://kuharija.si/content/peposo
[3] https://plus.google.com/share?url=http://kuharija.si/content/peposo
[4] http://kuharija.si/sites/default/files/peposo_0.jpg