Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Peposo

0

Star toskanski recept

Sestavine za: 4 osebe
  • 1 kg govejega bočnika
  • 6 strokov česna
  • 2 žlici črnega popra (v zrnju)
  • 750 ml rdečega vina (chianti)
  • sol
Čas priprave: 15 minut
Čas od začetka do konca: 4 ure

Priprava

Meso narežite na večje kocke in jih denite v posodo.

Česen olupite. 5 celih strokov denite k mesu, potresite s poprom, solite in zalijte z vinom, da bo meso pokrito.

Vse skupaj počasi zavrite in pri komaj opaznem vretju pokrito kuhajte približno 4 ure. Po potrebi prilijte vino ali vrelo vodo. Nato posodo odkrijte in kuhajte še toliko časa, da večina omake povre oz. se zgosti.

Po okusu še dodatno solite in ponudite z rezinami popečenega kruha, ki ste jih natrli s preostalim strokom česna.

Namigi

Peposo je stara toskanska jed, ki naj bi jo pripravljali izdelovalci glinenih izdelkov. Meso, zalito z vinom so postavili v najhladnejši del peči, kjer se je počasi kuhalo ves dan.

Ne skoparite s poprom, lahko ga dodate tudi več. Če želite bolj pekočo jed, ga del zdrobite v možnarju.

Cela zrna popra v jedi so za veliko ljudi moteča. Poper lahko napolnite v vrečke za čaj in ga po kuhanju odstranite.

Glede na to, da je to toskanska jed, je najbolj primerno vino chianti.

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!