Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Bombice za hamburgerje

0
Sestavine za: 8 večjih
  • 1 kocka kvasa
  • 500 g bele pšenične moke ((ali 200 g bele pirine, 200 g bele pšenične, 100 g pirine polnozrnate))
  • 250 ml mlačne vode
  • 1 jajce
  • 3 žlice stopljenega masla
  • 1 žlica medu ((kostanjevega))
  • 1 žlička soli (zvrhana)
  • 1 žlička oljčnega olja
Za premaz
  • 1 jajce
  • 1 žlica mleka
  • mak, sezamova, chia semena (za posip)
Čas priprave: 30 minut
Čas od začetka do konca: 3 ure

Priprava

Kvas in med stopite v približno 100 ml mlačne vode. Počakajte, da se začne peniti (približno 10 minut).

Zmešajte 1 jajce, stopljeno maslo in sol. Moko presejte v skledo, dodajte jajčno mešanico in kvasni nastavek ter zgnetite v mehko testo (na roke ali z mikserjem). Če je testo preveč lepljivo, dodajte še moke.

Testo stresite na pomokano delovno površino (mora biti mehko in elastično, vendar se ne sme lepiti na prste). Malce ga še pregnetite in oblikujte v hlebec. Nato ga vrnite v očiščeno in z oljem namazano skledo. Z oljem premažite še testo, skledo pokrijte in pustite vzhajati 1-2 uri, da se prostornina testa podvoji.

Vzhajano testo znova stresite na pomokano delovno površino, pregnetite, oblikujte v štruco in narežite na 8 enakih delov. Vsak del oblikujte v kroglico.

Pekač obložite s papirjem za peko. Kroglice testa sploščite in položite na pekač. Med njimi naj bo vsaj 2 cm razdalje. Bombice rahlo poprašite z moko, pokrijte s prozorno folijo (ne na tesno) in pustite vzhajati 30 minut do ene ure, da se njihova velikost podvoji.

Segrejte pečico na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Stepite preostalo jajce in žlico mleka ter s čopičem narahlo premažite bombice. Potresite jih s sezamom ali drugimi semeni in pecite od 15 do 17 minut, dokler se njihova površina ne obarva rahlo rjavo.

Počakajte, da se popolnoma ohladijo, nato jih prerežite in po želji nadevajte.

 

Namigi

Namesto velikih bombic specite manjše, iz približno 40 g testa. 

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!