Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Rižota z beluši

0
Sestavine za: 4-6 oseb
  • 500 g belušev
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 2 žlici masla
  • 300 g riža za rižote
  • 100 ml suhega belega vina
  • pribl. 700 ml čiste juhe (zelenjavne ali kokošje, za zalivanje rižote)
  • 100 g parmezana
  • 50 ml sladke smetane
  • sol
  • poper
Čas priprave: 40 minut
Čas od začetka do konca: 40 minut

Priprava

Beluše operite in jim odrežite olesenele dele. Odrežite jim tudi vršičke in jih prihranite. Bele beluše olupite cele, zelenim pa le spodnjo tretjino. Očiščene  narežite na 1 cm debele rezine. Čebulo in česen olupite in na drobno sesekljajte.

V kozici razpustite 1 žlico masla in na njem prepražite čebulo, česen in beluše. Dodajte riž in ga pražite, dokler ne postekleni. Posebej segrejte vino in juho.

Prilijte vino in mešajte, dokler ne izhlapi. Nato dodajte zajemalko juhe, znižajte temperaturo in mešajte dokler riž ne popije skoraj vse juhe. Nato dodajte novo zajemalko juhe in zopet mešajte. Nadaljujte s kuhanjem, dokler ni rižota lepo kremasta, riž pa v notranjosti še čvrst na ugriz. Tik pred koncem dodajte še vršičke belušev. Čas kuhanja je odvisen od vrste riža, približno od 12 do 15 minut.

Rižoto odstavite ter umešajte sveže nariban parmezan in smetano. Mešajte, dokler se sir ne stopi. Rižoto razdelite po krožnikih in na rahlo potresite s sveže mletim poprom.

Namigi

Če boste rižoto ponudili za predjed, jo bo dovolj za 6 oseb. Olupke in olesenele konce belušev denite v približno 700 ml slane vode, ki ste ji dodali ščepec sladkorja in žličko masla ali oljčnega olja ter jih kuhajte približno 20 minut. Precedite in uporabite za zalivanje rižote namesto juhe.

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!