Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Tarte Tatin (obrnjena jabolčna pita)

0
Sestavine za: 1 pito
  • 6 jabolk
  • 2 žlički limoninega soka
  • 150 g sladkorja
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 30 g masla
  • 250 g listnatega testa
za zraven
  • stepena smetana (ali sladoled)
Čas priprave: 30 minut
Čas od začetka do konca: 1,5 ure

Priprava

Jabolka olupite, jim odstranite peščišč in narežite na ne pretanke krhlje. Položite jih v skledo in zmešajte s 70 g sladkorja, enim vaniljevim sladkorjem in limoninim sokom.

Preostal sladkor, vaniljev sladkor in 2 žlici vode denite v ponev, ki je primerna tudi za peko v pečici. Pri nizki temperaturi med mešanjem kuhajte, da se sladkor stopi. Nato zvišajte temperaturo in kuhajte približno 5 minut, da sladkor karamelizira in je rahlo rjav. Po karamelu kot strešnike razporedite jabolka, po jabolkih pa razporedite kosme masla. Pri zelo nizki temperaturi kuhajte od 5 do 6 minut, toliko da so jabolka napol skuhana. Odstavite.

Segrejte pečico na 190 stopinj (ventilatorsko na 170).

Razvaljajte testo v krog malce večji kot je ponev. Testo položite čez jabolka, odvečno testo zatlačite ob rob. V pečici pecite približno 35 minut, do zlato rumene barve testa. Ponev vzemite iz pečice in pustite 10 minut počivati. Nato jo pazljivo obrnite na velik krožnik, tako da pridejo jabolka na vrh. Ponudite s stepeno smetano ali sladoledom.

Namigi

Jabolka lahko še dodatno začinite s cimetom in klinčki. 

Pito na enak način lahko spečete tudi s hruškami ali slivami.

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!