Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Ajdovi žganci

0

Je še katera jed bolj slovenska?

Sestavine za: 4-6 oseb
  • 500 g ajdove moke
  • sol
Čas priprave: 15 minut
Čas od začetka do konca: 60 minut

Priprava

V loncu zavremo 1 l vode in jo rahlo solimo. Nato vanj naenkrat stresemo 500 g ajdove moke, tako da nastane kup. Pustimo rahlo vreti 10 minut, nato v sredini kepe moke s kuhalnico naredimo luknjo (lahko tudi dve), da dobimo nekaj podobnega vulkanu. Pri nizki temperaturi kuhamo še približno 30 minut.

Nato odlijemo VSO vodo v drugo posodo, žgancem pa dodamo 2 žlici olja (lahko tudi masti ali masla).

Z dvorogimi vilicami začnemo mešati in mešamo, dokler se moka ne sprime v žgance (kar traja kar nekaj časa). Če so žganci presuhi (to se zgodi res redko), po žlicah dodajamo odlito vodo.
Po želji jih zabelimo z ocvirki ali s smetano.

 

Namigi

Za kuhanje žgancev je najbolj primeren visok in ozek lonec, predvsem pa naj bo dovolj velik, da ne bo voda kipela po štedilniku.

 

foto: Shutterstick
Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!