Caponata (dušeni jajčevci)
Tradicionalna siciljanska jed.
![]() | Sestavine za: 4 osebe
Vir: Jamie Oliver Čas priprave: 30 minut Čas od začetka do konca: 30-45 minut |
Priprava
Jajčevce narežite na kocke. Čebulo in česen olupite in drobno sesekljajte. Lističe peteršilja osmukajte s stebel in jih grobo sesekljajte. Stebla peteršilja sesekljajte na drobno. Odcedite kapre in odstranite koščice olivam. Če uporabljate kapre v soli, jih oplaknite, namočite in potem odcedite. Paradižnik narežite na večje kose. Rahlo prepražite mandlje.
V večji ponvi segrejte oljčno olje, dodajte jajčevce začinite s soljo in origanom ter premešajte, da so jajčevci enakomerno obdani z oljem. Pri visoki temperaturi jih pecite od 4 do 5 minut, občasno pretresite ponev. (Odvisno od velikosti ponve, če ni dovolj velika, jajčevce pecite v več delih).
Ko so jajčevce zlato rumeni z vseh strani, dodajte čebulo, česen in stebla peteršilja ter pražite še nekaj dodatnih minut. Če zmes postane presuha, dodajte še malce olja.
Dodajte odcejene kapre in olive ter pokapajte s kisom. Ko ves kis izpari, dodajte paradižnike in pri nizki temperaturi dušite približno 15 minut oz. do mehkega.
Jed poiskusite, po potrebi še dodatno začinite s soljo, poprom in kisom. Nato jo pokapajte s kakovostnim oljčnim oljem in potresite s peteršiljem in mandlji. Postrezite toplo kot prilogo ali pa hladno kot predjed.
- Za komentiranje se prijavite oz. registrirajte
Tiskalniku prijazna oblika