Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Caponata (dušeni jajčevci)

0

Tradicionalna siciljanska jed.

Sestavine za: 4 osebe
  • oljčno olje
  • 2 jajčevca
  • sol
  • 1 žlička posušenega origana (zvrhana)
  • sveže mlet črni poper
  • 1 rdeča čebula (manjša)
  • 2 stroka česna
  • 1 šopek peteršilja
  • 2 žlici kaper (iz slanice ali soli)
  • 1 pest zelenih oliv
  • 2-3 žlice zeliščnega kisa (ali jabolčnega ali bazamičnega)
  • 5 paradižnikov (večjih)
  • 2 žlici mandljevih lističev (po želji)
Vir: Jamie Oliver
Čas priprave: 30 minut
Čas od začetka do konca: 30-45 minut

Priprava

Jajčevce narežite na kocke. Čebulo in česen olupite in drobno sesekljajte. Lističe peteršilja osmukajte s stebel in jih grobo sesekljajte. Stebla peteršilja sesekljajte na drobno. Odcedite kapre in odstranite koščice olivam. Če uporabljate kapre v soli, jih oplaknite, namočite in potem odcedite. Paradižnik narežite na večje kose. Rahlo prepražite mandlje.

V večji ponvi segrejte oljčno olje, dodajte jajčevce začinite s soljo in origanom ter premešajte, da so jajčevci enakomerno obdani z oljem. Pri visoki temperaturi jih pecite od 4 do 5 minut, občasno pretresite ponev. (Odvisno od velikosti ponve, če ni dovolj velika, jajčevce pecite v več delih).

Ko so jajčevce zlato rumeni z vseh strani, dodajte čebulo, česen in stebla peteršilja ter pražite še nekaj dodatnih minut. Če zmes postane presuha, dodajte še malce olja.

Dodajte odcejene kapre in olive ter pokapajte s kisom. Ko ves kis izpari, dodajte paradižnike in pri nizki temperaturi dušite približno 15 minut oz. do mehkega.

Jed poiskusite, po potrebi še dodatno začinite s soljo, poprom in kisom. Nato jo pokapajte s kakovostnim oljčnim oljem in potresite s peteršiljem in mandlji. Postrezite toplo kot prilogo ali pa hladno kot predjed. 

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!