Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Cimetovi polži

0

Cinnamon rolls

Sestavine za: 10 kosov
  • 125 ml mleka (mlačnega)
  • 2 jajci (stepeni)
  • 50 ml stopljenega masla
  • 50 g sladkorja
  • 400 g moke
  • 1/2 kocke kvasa (ali pol zavitka suhega)
  • 3/4 žličke soli
Nadev
  • 100 g masla
  • 120 g rjavega sladkorja
  • 2-3 žlice cimeta v prahu
Preliv
  • 150 g orehov (pekan) (po želji)
Preliv
  • 30 g kremnega sira
  • 30 g masla (zmehčanega)
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 50 g sladkorja v prahu
Čas priprave: 30 minut
Čas od začetka do konca: 2-3 ure

Priprava

V mlačno mleko nadrobite kvas, zmešajte z žličko sladkorja in pustite vzhajati. Moko stresite v skledo, oblikujte jamico in vanjo vlijte mešanico mleka in kvasa. Dodajte še maslo, jajca, sol in sladkor ter zgnetite v gladko in mehko testo. Na toplem naj vzhaja na dvojno prostornino.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160) in namastite pekač.

Zmešajte rjav sladkor in cimet, stopite maslo za nadev, orehe prepražite, da zadišijo in grobo sesekljajte.

Vzhajano testo na pomokani delovni površini razvaljajte v pravokotnik. Premažite ga s stopljenim maslom, posujte s sladkorjem s cimetom in orehi ter po daljši stranici zvijte v rulado. Rulado narežite na približno dva do tri prste debele rezine in jih položite v namaščen pekač. V pekaču naj vzhajajo 15 minut, nato jih pecite približno 25 minut, do zlato rjave barve.

Za preliv penasto zmešajte maslo in kremni sir, dodajte preostale sestavine in stepajte, da dobite rahlo kremo. S kremo premažite polže takoj, ko jih vzamete iz pečice in nato še enkrat čez približno 15 minut. 

Namigi

Če vem je ostalo kaj mešanice sladkorja in cimeta ter orehov, jo posujte po namaščenem pekaču in na mešanico položite cimetove polže. Dobili bodo sladko lepljivo karamelizirano dno.

Polže polagajte v vekač tako, da je med njimi kar nekaj prostora. Med peko bodo kar močno narasli.

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!