Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Domače testo za rezance

0

Priprava je lažja kot si mislite

Sestavine za: 4 osebe
  • 400 g moke (iz trdega zdroba durum)
  • 4 jajca (zelo sveža, velikosti L)
Čas priprave: 30 minut
Čas od začetka do konca: 60 minut

Priprava

Moko stresemo oziroma presejemo na kupček v skledo, na sredini oblikujemo jamico in vanjo dodamo jajca. Nato z vilicami počasi mešamo jajca in ob tem primešavamo moko s strani. Ko vdelamo vso moko testo prestavimo na čisto podlago. (do sem si lahko pomagamo tudi z strojčkom za gnetenje testa)

Umijemo in osušimo si roke ter začnemo gnesti. Grobo in zrnato testo bom med gnetenjem postalo gladko in prožno. Dovolj zgneteno testo se sveti, na njegovi površini pa so vidni majhni zračni mehurčki.

Testo zdaj zavijemo v prozorno folijo za živila in pustimo počivati 30 do 60 minut.

Valjanje in rezanje testa s pomočjo strojčka

Testo razdelimo na vsaj 4 kepe. Obdelujemo vsako kepo posebej, ostale medtem zavijemo nazaj v folijo.

Kepo testa malce sploščimo in spustimo skozi najširšo režo na strojčku za testenine. Trak nato prerežemo na polovico, staknemo skupaj in še enkrat spustimo čez najširšo režo. To ponavljamo toliko časa, da dobimo trak enake širine kot je širina strojčka. Nato stopnjo po stopnjo na strojčku znižujemo širino reže, tako da na koncu dobimo na tanko razvaljano testo. Za široke rezance ali lazanjo razvaljamo testo 1,5 mm debelo, za rezance in ozke rezance pa 1 mm.

Razvaljane trakove testa razporedimo po delovni površini, na rahlo poprašimo z moko, pokrijemo s kuhinjsko krpo in počakamo, da se malce posušijo.

Ko je testo toliko suho, da se strga, če ga potegnemo, lahko nadaljujemo z rezanjem. Na strojčku zamenjamo nastavek in trakove testa enostavno spustimo skozi.

Valjanje in rezanje testa na roke

Testo razdelimo na dva dela. En del zavijemo nazaj v folijo, drugega pa malce sploščimo. Delovno površino pomokamo in začnemo valjati testo. Testo valjamo vedno samo v eno smer in to stran od sebe. Med valjanjem testo večkrat malce pomokamo in obračamo za 90 stopinj. Valjamo tako dolgo, da dobimo tanek list testa. Pustimo, da se malce posuši, nato ga razrežemo.

 

Namigi

Jajca vzamemo iz hladilnika nekaj ur pred uporabo, saj morajo imeti sobno temperaturo.

Sveže rezance kuhamo v vreli slani vodi le minuto ali dve, odvisno od debeline.

Rezance lahko tudi posušimo. V tesno zaprti posodi jih lahko hranimo vsaj dva meseca.

Osnovno testo za testenine je enostavna mešanica dobro zgnetene moke in jajc. Namesto jajc lahko uporabite vodo, olje ali mleko, belo moko pa nadomestite s polnozrnato, ajdovo, kostanjevo … Ne glede na sestavine je postopek izdelave testenin vedno enak.

Čas gnetenja je odvisen od tipa moke in klimatskih pogojev. Testo iz mehke moke je potrebno gnesti dlje kot testo iz ostre moke. Testo enakomerno gnetite, prepogibajte in obračajte od 10 do 20 minut. Nežno enakomerno gnetenje in toplota rok bosta testu dala potrebno strukturo.

Razvaljani kosi testa morajo biti gladki in brez gub. Z dolgimi trakovi testa je delo težje, zato naj bodo trakovi dolgi od 30 do 35 cm.

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!