Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Makaroni s sirom

0

Klasični mac & cheese

Sestavine za: 6 oseb
  • 500 g makaronov (cevasti makaroni, polžki ...)
  • 200 g sira (gavda, nanoški, jošt, edamc ...)
za bešamel
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici ostre moke
  • 500 ml mleka
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček
Čas priprave: 10 minut
Čas od začetka do konca: 40 minut

Priprava

Testenine skuhajte po navodilu na embalaži, jih odcedite in zmešajte z žlico oljčnega olja, da se ne sprimejo.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160).

V posodi na ne previsoki temperaturi segrejte oljčno olje, dodajte moko in jo med mešanjem spenite. Nato v tanke curku med mešanjem počasi prilivajte mleko. Ves čas mešajte, da ne nastanejo grudice. Bešamel začinite s soljo, poprom ter pri nizki temperaturi kuhajte, približno 10 minut, da se zgosti.

Naribajte sir.

Pekač namastite in vanj stresite kuhane makarone. Zalijte jih z bešamelom, potresite s sirom in temeljito pretresite, da omako spolzi do dna pekača.

V ogreti pečici pecite približno 20 minut, do zlato rumene barve.

Namigi

Osnovni recept lahko nadgradite tako da zmanjšate količino sira in testeninam dodate prepraženo mleto meso ali koščke piščanca. Namesto ene vrste sira uporabite mešanico različnih vrst sirov. Ljubitelji pikantnih okusov uporabite gorgonzolo ali pa parmezan. V bešamel dodajte različne začimbe (bazilika, majaron, žajbelj, rožmarin …). Lahko mu dodate tudi žlico gorčice ali pa ga pikantno začinite s čilijem. Poigrajte se z različnimi kombinacijami sirov in začimb ter tako pričarajte vsakič malce drugačno jed.

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!