Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Naan (indijski kruh)

0

Čeprav je mišljen kot priloga k indijskim jedem, je vsestransko uporaben.

Sestavine za: 12 kosov
  • 400 g moke
  • 1,5 žličke soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 2,5 žličke suhega kvasa (ali polovica kocke svežega)
  • 120 ml vode
  • 5 žlic masla ghee (ali oljčnega olja)
  • 1/8 žličke sode bikarbone
  • 250 ml jogurta
  • ghee ali maslo (za premaz)
  • začimbe oz zelišča za posip (po želji)
Vir: www.eCurry.com
Čas priprave: 15 minut
Čas od začetka do konca: 3-4 ure

Priprava

V topli vosi raztopite sladkor in kvas. Pokrijte in pustite počivati približno 10 minut, da se začne kvas peniti.

V skledo presejte moko, sol in sodo bikarbono. Dodajte jogur, olje oz. ghee in kvasni nastavek.

Z vilicami ali rokami vse sestavine zgnetite v mehko testo. Prevrnite ga na pomokano površino in gnetite približno 5 minut. Po potrebi dodajte še malce vode ali moke. Testo mora biti mehko, ne sme pa se lepiti.

Testo položite v namaščeno skledo, ga premažite z malce olja, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati od 2 do 4 ure.

Potlačite testo, ga vzemite iz sklede in ponovno gnetite približno 5 minut. Nato ga razdelite na 10 do 12 kosov in ponovno pustite vzhajati od 30 do 45 minut.

Na pomokani površini vsak kos razvaljajte oz. raztegnite v oval (na valjajte gor in dol, ampak vedno samo v eno smer, ven iz centra).

Po želji posujte naan z začimbami ali zelišči, pomagajte si z valjarjem, da jih vtisnete v testo.

Naan originalno pečejo v pečeh tandori, ki dosežejo tudi do 500 stopinj. Doma ga lahko spečete v ponvi ali pa v pečici.

 

Peka v ponvi

Vzemite ponev z debelim dnom, najboljša bo litoželezna, in jo močno segrejte. Položite naan z navlaženo stranjo navzdol v ponev, pokrijte s pokrovom, malce zmanjšajte temperaturo in pecite od 2 do 3 minute. Spodnja stran mora biti zlato rjava, na površini pa se bodo pojavili mehurji. Zopet zvišajte temperaturo, kruh obrnite in ga specite še na drugi strani. Z lopatico ga na mestih, kjer so se pojavili mehurji, pritisnite ob ponev, da poste dobili značilne črne oz. zažgane pike. Naan premažite z maslom ali gheejem.

Peka v pečici

Najboljše rezultate boste dosegli, če boste naan pekli na kamnu za pico. To je tudi najboljši približek naanu pečenemu v tandori peči. Če nimate kamna, skupaj s pečico segrejte tudi pekač na katerem boste pekli naan.

Pečico s kamnom oz. pekačem na najvišjem nivoju segrejte na 250 stopinj. Nato segrejte žar. Na kamen oz. pekač položite toliko naanov kolikor imate prostora. Pecite približno 2 minuti. Zgornja stran bo zlato rjava, naan pa se bo napihnil. Takrat ga obrnite in pecite še približno 2 minuti na drugi strani. 

Pečen naan premažite z maslom, naložite enega na drugega in pokrijte, da ostanejo topli.

 

 

foto: Thinkstock

Namigi

Naan posujte s semeni črne kumine, sezama, orientalske kumine, ali pa s svežimi oz. posušenimi zelišči kot je npr. koriander.

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!