Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Paradižnikova juha

0
Sestavine za: 4 osebe
  • 2 žlici masla
  • 1 kg paradižnika (ali 800 g paradižnika v pločevinki)
  • 1 večja čebula
  • 1 strok česna
  • 500 ml čiste zelenjavne juhe (lahko iz bio kocke)
  • 150 ml smetane za kavo (ali kuhanje)
  • oljčno olje
  • sol
  • poper
Čas priprave: 15 minut
Čas od začetka do konca: 45 minut

Priprava

Svež paradižnik poparite, olupite, mu odstranite semenje in narežite. Paradižnik iz pločevinke na grobo narežite z večjim nožem kar v pločevinki. Čebulo in česen olupite in sesekljajte. V loncu segrejte maslo in na njem pri nizki temperaturi stekleno podušite čebulo in česen (približno 5 minut). Vmes občasno premešajte in pazite, da ne porjavita. 

Dodajte paradižnik, zvišajte temperatura in premešajte. Prilijte juho ali vodo, počakajte, da zavre, nato znižajte temperaturo in počasi kuhajte približno 15 minut. Dodajte 100 ml smetane in zmiksajte s paličnim mešalnikom.

Juho nalijte v krožnike ali skodelice, okrasite s preostalo smetano in pokapajte z oljčnim oljem.

Namigi

100 ml juhe oz. vode nadomestite z belim vinom.

Za bolj intenziven okus, preden dodate paradižnik, umešajte 1 žlico paradižnikove mezge.

Juho začinite z baziliko ali origanom (ali obojim).

Juha bo zelo gosta, razredčite jo z vročo jušno osnovo.

V juho po želji dodajte kuhan riž, makarone ali pa popečene kocke kruha.

Juha bo okusna le, če jo boste pripravili iz domačega, na soncu dozorelega paradižnika. Drugače raje uporabite paradižnik v kockah ali pelate iz konzerve.

V vročih poletnih dneh juho ponudite hladno.

 

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!