Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Paradižnikova omaka

0

Tradicionalna omaka za katero potrebujete več časa.

Sestavine za: 10-12 oseb
  • 2 čebuli
  • 6 strokov česna
  • 4 kg paradižnika (pelatov)
  • oljčno olje
  • 2 žlički sladkorja
  • sol
  • poper
  • bazilika
Čas priprave: 15 minut
Čas od začetka do konca: vsaj 3 ure

Priprava

Čebulo olupite in drobno sesekljajte. Česen samo olupite. Paradižnike operite in jim odstranite nastavek za pecelj.

Na oljčnem olju stekleno zdušite čebulo. Čebulo dušite pri nizki temperaturi približno 10 do 15 minut. Pazite, da ne porjavi. V posodo stresite paradižnik, ga posujte s sladkorjem, rahlo solite, dodajte cele stroke česna in pri nizki temperaturi pokrito dušite približno 15 minut. Nato premešajte in paradižnike ter česen zdrobite oz. pretlačite kolikor se da. Dušite še 15 minut in nato zopet premešajte in zdrobite paradižnike ter česen. Po potrebi s postopkom nadaljujte, dokler paradižniki in česen niso tako zmehčani, da jih lahko pretlačite v gosto kašo. Paradižnikovo kašo nato pri nizki temperaturi odkrito kuhajte še približno 2 uri. Omako vsakih 10-15 minut premešajte, da se ne prismodi.

Omako pretlačite skozi cedilo in kuhajte še toliko časa, da bo primerno gosta

Tik preden je omaka gotova vanjo umešajte sesekljano baziliko in jo še dodatno začinite po okusu.

Namigi

Za pikantnejšo omako skupaj s paradižniki kuhajte pekočo papriko, ki jo ob koncu kuhanja odstranite. Paradižnikovo omako lahko zamrznete. Uporabljajte jo kot osnovo za različne omake za testenine, pico, lazanjo in druge jedi.

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!