Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Pečen riž

0
Sestavine za: 4 osebe
  • 200 g dolgozrnatega riža (ali riža basmati)
  • 100 g piščančjih prsi (ali rakcev ali tofuja)
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici graha (zamrznjenega)
  • 1 čebula (manjša)
  • 1 korenček
  • 1 zelena paprika
  • 1 por (manjši)
  • 1 bučka
  • 1 jajce
  • sojina omaka
Čas priprave: 30 minut
Čas od začetka do konca: 45 minut

Priprava

V slani vodi skuhajte riž. Zadnjih pet minut kuhanja mu dodajte grah in nato odcedite. Meso (oz. rakce, oz. tofu – lahko tudi vse troje) narežite na kocke, prelijte s sojino omako in pustite počivati najmanj 30 minut, da se okusi prepojijo.

Medtem stepite jajce, specite kot palačinko in narežite na trakove. Vso zelenjavo očistite in po potrebi olupite. Korenje narežite na tanke paličice, por na tanke obročke, čebulo drobno sesekljajte, bučko narežite na polovične rezine, papriko pa na trakove. Zelenjava naj bo narezana čim bolj na drobno. Do uporabe jo imejte vsako v svoji posodici.

V večji ponvi ali voku močno segrejte olje in na njem z vseh strani popecite meso (oz. rakce oz. tofu). Dodajte čebulo jo malce podušite in nato dodajte papriko in korenje. Prepražite, dodajte por, ga umešajte in prepražite, nato dodajte še bučko. Zelenjavo dodajajte postopoma od najtrše do najmehkejše, tako da temperatura praženja stalno visoka.

Na koncu dodajte riž z grahom in trakove jajca, začinite s sojino omako in temeljito premešajte.

Jed takoj postrezite.

 

Komentar: Namesto z rižem lahko recept pripravite tudi s špageti ali kuskusom. Vrste zelenjave lahko poljubno spreminjate in tako pričarate vsakič malce drugačen okus. Priprava jedi je odličen način kako pospravimo iz hladilnika viške zelenjave. 

Namigi

Jed bo bolj okusna, če boste pred njeno pripravo riž popolnoma ohladili.

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!