Pesto
Večina ob imenu pesto, pomisli na zeleni pesto genovese iz bazilike. V bistvu pa je pesto način priprave, ko zmeljemo oz. zmečkamo skupaj različne sestavine. Zelišča, česen, sir, oljčno olje in oreščki so osnovne sestavine te priljubljene omake. Če imamo pri roki kozarček pesta, so okusne testenine lahko na mizi v manj kot desetih minutah. V trgovinah lahko izbiramo med več različnimi vrstami pesta, a doma pripravljen nudi več kulinaričnih užitkov.
Dober pesto se začne z izborom sestavin:
Zelišča
Obtrgajte lističe in jih stehtajte. Nato jih stresite v hladno vodo, na hitro oplaknite in poberite v cedilo oziroma solatno centrifugo ter temeljito osušite. Najbolje je, da jih razporedite po kuhinjskih krpah, da se dokončno osušijo, medtem ko pripravljate preostale sestavine.
Česen in sir
Bolj kot je česen svež, intenzivnejša je njegova aroma, boljši je pesto. Za pesto Italijani uporabljajo tako pekorino (ovčji sir) kot parmezan. Pomembno je, da je sveže nariban tik predno ga umešamo v omako.
Olje
Izbira dobrega olja je odločilna za kakovost pesta. Seveda govorimo o oljčnem olju, ki naj bo obvezno deviško.
Oreški
Za različne vrste pesta, uporabljamo različne vrste oreščkov. Njihov okus bo intenzivnejši, če jih pred uporabo prepražite v ponvi ali pečici. Pinjole lahko nadomestite z olupljenimi mandeljni, orehi, pa tudi neslanimi pisacijami in celo bučnimi ali sončničnimi semeni.
Priprava
Originalno pesto pripravljamo v večjem možnarju. V možnar stresite žličko grobe soli, nekaj zrn črnega popra in česen ter vse skupaj zmeljite v grobo pasto. Dodajte nekaj pinjol, listov bazilikte in žlico oljčnega olja ter nadaljujte z mletjem. Nato izmenično dodajajte baziliko, pinjole in malce olja. Če boste dodali preveč olja, ne boste mogli sestavin lepo zmečkati. Ko ste dobili gladko gosto pasto, umešajte nariban parmezani in preostalo olje. Tega dodajajte med mešanjem po kapljicah, da se poveže s preostalimi sestavinami. Pesto pustite stani nekaj minut, da se okusi povežejo. Nato ga po okusu solite in začinite.
V mešalnik denite zelišča, česen, oreške in nariban sir. Z funckijo pulse zmešajte sestavine v pasto. Nato nastavite na najmanjšo hitrost in počasi dolivajte oljčno olje. Meljite, dokler pesto ne doseže želene gostote.
Shranjevanje
Pesto napolnite v ustrezno velik kozarček, ga prekrijte s tanko plastjo oljčnega olja in tesno zaprite. Tako shranjen se bo obdržal v hladilniku od 3 do 4 tedne. Na površini se bo pesto verjetno razbarval, vendar to ne vpliva na njegovo kvaliteto in okus. Pesto lahko tudi zamrznete. Zamrznite ga v manjših količinah, toliko kot ga potrebujete za en obrok. Po žlicah ga naložite na prozorno folijo ali papir za peko, zamrznite in nato 'žličnike' prestavite v vrečko za zamrzovanje.
Uporaba
Pesto ponavadi samo zmešamo z vročimi testeninami. Za bolj sočno jed ga lahko razredčimo z malce vode v kateri so se kuhale testenine ali pa s sladko oz. kislo smetano. Uporabljamo ga tudi kot namaz na brusketah, z njim obogatimo okus pečene zelenjave, začinimo solatne prelive ...
Recepti:
- Za komentiranje se prijavite oz. registrirajte
Tiskalniku prijazna oblika