Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Piščanec tikka masala

0

Čeprav ima korenine v Indiji, gre za tradicionalno britansko jed.

Sestavine za: 6 oseb
  • 1 kg fileja piščančjih prsi
  • 6 strokov česna (svežega, na drobno naribanega)
  • 4 žličke ingverja (svežega, na drobno naribanega)
  • 2 žlički gram masale (indijska začimbna mešanica)
  • 4 žličke kurkume (mlete)
  • 2 žlički koriandra (mletega)
  • 2 žlički kumina (orientalska kumina)
  • 300 ml jogurta (navadnega ali tekočega)
  • 1 žlička soli (oz. po okusu)
  • 3 žlice prečiščenega masla (ghee) (ali olja)
  • 1 čebula (manjša)
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 0,5 žličke kosmičev čilija (oz. po okusu)
  • 1 pločevinka paradižnika v koščkih (400 ml)
  • 400 ml sladke smetane (glej namig)
  • 2 žlici zelenja koriandra (sesekljanega)
Čas priprave: 1 ura
Čas od začetka do konca: 6 ur

Priprava

Piščančje prsi narežite na trakove.

Česen olupite in na drobno naribajte oz. iztisnite skozi stiskalnik. V manjši posodici zmešajte česen, ingver, kurkumo, koriander, kumin in gram masalo.

Zmešajte jogurt, sol in polovico začimbne mešanice. V mešanico vložite trakove piščanca, pokrijte in za 4-6 ur položite v hladilnik (lahko tudi preko noči). Pokrijte in shranite v hladilnik tudi preostalo začimbno mešanico.

V posodi pri nizki do srednji temperaturi segrejte ghee (ali olje) in na njem do mehkega zdušite čebulo (vsaj 10 minut), dodajte paradižnikovo mezgo in čili, malce zvišajte temperaturo in pražite, dokler se paradižnikova mezga rahlo ne obarva rjavo. Takrat dodajte še preostalo mešanico začimb, jo na hitro prepražite, dodajte paradižnik, vse skupaj temeljito premešajte, zavrite in pri nizki temperaturi kuhajte približno 10 minut. Vmes večkrat premešajte. Omako po želji zmeljite s paličnim mešalnikom, nato umešajte smetano in sesekljani koriander, po potrebi zalijte z vodo ter rahlo kuhajte še 30 minut.

Pečico segrejte na 230 stopinj. Namastite pekač ali pa ga obložite s papirjem za peko. Po njem razporedite trakove piščančjih prsi in jih v ogreti pečici pecite 10 minut. Pečene trakove piščanca stresite v omako in vse skupaj rahlo kuhajte še 10 minut.

 

Namigi

Piščanca tikka masala ponudite z basmati rižem ali indijskim kruhom naan.

Jed lahko pripravite tudi dan ali dva vnaprej. Pokrito jo hranite v hladilniku.

Jed lahko tudi zamrznete, ali pa zamrznete samo omako.

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!