Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Ričet

0
Sestavine za: 6-8 oseb
  • 400 g ješprenja
  • 400 g jušne zelenjave (korenje, zelena, koleraba, korenina peteršilja, por, cvetača ...)
  • 400 g prekajenega mesa (zašink, rebrca, kranjska klobasa ...)
  • 250 g fižola
  • 1 lovorov list
  • 1 ščepec majarona
  • 1 vejica luštreka
  • sol
  • poper
Čas priprave: 15 minut
Čas od začetka do konca: 60 minut

Priprava

Ješpren in fižol ločeno čez noč namočite v večjo količino hladne vode. Naslednji dan vodo odlijte, prilijte svežo in v približno 1 uri fižol do mehkega skuhajte.

Zelenjavo očistite in narežite na kocke. Prekajeno meso oplaknite. Ješprenj na cedilu oplaknite, odcedite in denite v lonec. Zalijte ga s toliko vode, da bo pokrit. Dodajte zelenjavo, začimbe in meso. Mešanico zavrite in pri nizki temperaturi počasi kuhajte dokler se ješprenj ne zmehča.

Ker se ješprenj močno nakuha, ga med kuhanjem po potrebi zalivajte z vročo vodo. Ko je ješprenj že skoraj gotov, v ričet umešajte fižol in ga skuhajte do konca. Po želji ričet začinite še s kisom ali vinom.

Namigi

Kuhan ričet mora biti gost, zato vodo prilivajte postopoma. Med kuhanjem pazite, da se ne prismodi. Če je preredek, ga zgostite tako, da odvzamete zajemalko zelenjave in fižola, jo pretlačite in umešajte nazaj v ričet. Lahko skuhate tudi ričet brez mesa, uporabite le več zelenjave.

 

Če boste uporabili fižol iz pločevinke, bo jed hitreje pripravljena.

 

 

 

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!