Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Sladoled

Kratka zgodovina

Kdo in kje je naredil prvi sladoled, žal ne vemo. Za začetnike veljajo Kitajci, ki so že pred približno dvatisoč petsto leti zamrzovali sadne sokove in čaje. Rimski vladarji so pošiljali svoje sužnje po sneg in led v Alpe. Potem so ga zmešali z medom in sadjem ter ponudili ob posebnih priložnostih. Ko se je v trinajstem stoletju iz svojega potovanja na vzhod vrnil Marco Polo, se je izdelovanje ledenih posladkov razširilo po evropskih dvorih. Z razvojem tehnike ohlajevanja se je večala razširjenost sladoleda in ta je kmalu postal statusni simbol bogatih. Kljub vsemu pa je bila priprava sladoleda vse do sredine devetnajstega stoletja, ko so izumili zamrzovalne omare, dokaj težavna. Po tem izumu se je prodaja sladoleda bliskovito razširila in sladoled je postal dostopen vsem.

 

Domači sladoled

Čeprav je izbira različnih okusov sladoleda iz leto v leto večja, narašča tudi število ljudi, ki sladoled pripravljajo doma. Domači sladoled je najboljši, če ga pojeste kmalu po njegovi pripravi. Ker je brez umetnih dodatkov, je njegov rok uporabe precej krajši kot pri industrijsko pripravljenih sladoledih. Predvsem se hitreje spremenita tako njegova konsistenca kot okus. Če ga ne boste takoj pojedli, pripravljen sladoled takoj prestavite v zamrzovalnik. Sladoled napolnite v posodo, ki je primerna količini sladoleda, ki ga zamrzujete. Posoda naj bo polna do centimeter ali dva pod robom. Če je v posodi manj sladoleda, ga prekrijte s prozorno folijo. Če želite uživati v njegovi nespremenjene okusu ga porabite v dveh tednih, nikar pa ga ne hranite dlje kot dva meseca.

 

Ko kupujete

Sladoled je občutljivo živilo, ki se mu ob neprimernih pogojih shranjevanja spremeni okus. Da bi kar najbolj uživali v njegovem okusu upoštevajte naslednje nasvete: Sladoled v samopostrežni trgovini položite v nakupovalni voziček nazadnje, potem se kar najhitreje odpravite k blagajni. Za transport do doma uporabite posebne izolirne vreče ali hladilne torbe. Kupljen sladoled hranite pri temperaturi -18 stopinj Celzija. Če dobi gumijasto strukturo, njegov okus ni več dober. Bodite pozorni na rok uporabe.

 

Načini zamrzovanja

Sladoled bo nežno kremaste strukture le, če ga boste med zamrzovanjem mešali in tako sproti razbijali velike vodne kristale. Najlažje je to doseči s posebnim strojčkom za sladoled. Če ga nimate, maso za sladoled zlijte v nizko posodo in postavite v zamrzovalnik. Vsakih 15 do 30 minut maso z vilicami ali metlico krepko premešate. Lahko pa ga zamrznete tudi v mešanici vode in soli. 2 litra hladne vode zmešate s 400 g soli in skledo s tekočino čez noč postavite v zamrzovalnik. Mešanico za sladoled prelijte v kovinsko skledo in to postavite v pripravljeno ledeno kopel. S plastično lopatko potem strgajte sladoled, ki se je prijel na dno sklede in mešajte, dokler ne zmrzne vsa masa oziroma krema.

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!